Ineditul identic

fluturi

Ce înseamnă să fii unic? Să ai propriile trăiri? Să fii diferit?

Copiem. Copiem cuvinte, gânduri, propoziții și le amestecăm pe toate până obținem o nuanță de personalitate, care ar putea fi luată drept a noastră, dar nu este a noastră, e doar ceea ce ai vrea să fii…

Ești atât de sigur că ceilalți sunt mai buni ca tine, ești atât de sigur că vei eșua, încăt nici măcar nu mai încerci…

Alegem modele… oameni pentru care moralitatea este o noțiune abstractă și tot ce fac este să își folosească faima, de multe ori nemeritată, promovând non-valorile pentru propriul interes financiar. Nimeni nu mai prețuiește profesorii, filosofii, preoții sau meseriile nobile din tată în fiu.

Te uiți la un actor și nu te mai gândești ” într-o zi mi-aș dori să pot inspira milioane de oameni, așa cum face el”, îți spui ” aș vrea să am banii lui, atât de mulți, încât să nu am pe ce să îi cheltuiesc”.

Ești elev, mergi la oră și abia aștepți să te întorci acasă. Informațiile îți intră pe o ureche ți îți ies pe cealaltă. Vezi un profesor și te gândești ” ce mai vrea de la mine”, de respect nici nu se mai pune problema să existe sau dorința de a face ceva cu viitorul tău, dacă s- ar putea ți-ai petrece tot timpul printre blocuri cu bere la cutie și țigări.

Te uiți la un om de succes și nu te mai gândești ” voi încerca să studiez cât mai mult pentru a-i călca pe urme”, tot ce vrei este ” să îi calc pe toți în picioare până ajung sus și de acolo o să pot să îi umilesc pe toți”.

Vrei ca toată lumea să știe numele tău, dar nu faci nimic pentru asta. Te plângi că ceilalți te neîndreptățesc, dar nu te impui în fața lor. Îți displace locul de muncă atât de mult, dar ești prea comod să îți cauți altul. Mulți în jurul tău nu te respectă și te tratează cu indiferență, iat tu totuși continui să vorbești cu ei… Alți oameni te manipulează să faci ce vor ei și tu faci, chiar dacă ești conștient că te folosesc… Sunt atât de mulți oameni care nu își cunosc originile și și-ar vinde și mâine ultima urmă de demnitate pe doi bani…

Dacă vrei să fii respectat, nu mai sta cu capul plecat, impune-te.

Dacă vrei să ai o carieră, muncește pentru ea, nu le mai fura meritele altora.

Dacă vrei să fii scriitor, compune, lasă cuvintele să îți curgă prin vene, nu mai copia texte întregi în ” operele” tale.

Dacă vrei să fii un om de cultură, studiază, studiază în fiecare minut, cercetează, nu- ți mai da cu părerea, pentru că toată lumea își dă cu părerea.

Dacă vrei să fii fericit, fii fericit! Nu mai căuta fericirea în alții, caut-o în tine…

Dacă ai un vis, muncește pentru el, nu lăsa totul la nivel de schemă.

Dacă ai ceva de spus, spune cu voce tare și te va asculta cine contează.

Dacă vrei să schimbi ceva, mai întâi schimbă-te tu, fii mai bun, renunță să îi critici pe ceilalți, renunță la fobia de sărăcie, renunță la invidie, renunță la interese, nu mai folosi oamenii, folosește obiectele și iubește oamenii.  Fii liber sufletește oriunde te-ai afla! Treci peste trecut, nu ești puternic dacă te răzbuni pe cineva care ți-a greșit, ești puternic când mergi mai departe cu capul sus. Învață din greșeli, nu le trece cu vederea…

Fetele se simt nesigure în pielea lor, peste tot sunt imagini trecute de zeci de ori prin photoshop, iar noi le luăm drept modele de frumusețe. Dacă nu arăt ca ea, nu sunt frumoasă, dacă nu am parul lung, nu sunt frumoasă, dacă nu am ochi deschiși la culoare, nu sunt frumoasă, dacă nu am starturi groase de machiaj pe față, nu pot ieși din casă, dacă nu sunt ca un manechin, nu sunt frumoasă… Te trezești de dimineață, te uiți în oglindă și te gîndești ce e în neregulă cu tine, de ce nu poți arăta la fel de bine ca restul fetelor, de ce nu am hainele lor, de nu am succesul lor, de ce nu pot avea personalitatea lor…

Îți e greu să vezi cât de minunată ești de fapt. Frumusețea e relativă și subievtivă. Nimeni nu îți poate spune dacă ești frumoasă sau nu. Ai mai multă încredere în tine, nu te mai simți prost din cauza unor oameni care nu au absolut niciun fel de umanitate în ei. Lasă-i pe toți să judece, să te privească cum strălucești, de fiecare dată mai puternic. Nu încerca să demonstrezi nimănui nimic, fii tu însăți și păstrează-ți frumusețea interioară și puritatea ta de fată. Nu mai intra în linie cu toate celelalte fete. Nu te mai machia la fel ca restul fetelor, păstrează-ți propiul chip, nu-l mai face la fel ca al celorlalte.

Deci, dacă vrei să afli ce e ineditul, nu mai fii identic cu ceilalți, fii unic! Gândește cu mintea ta, nu mai lua ideile de masă ca fiind ale tale. Privește cu ochii tăi, nu prin ochii celorlalți. Nu-ți fie frică să le arăți tuturor cine ești tu cu adevărat. Nu căuta fericirea, trăiește-o.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s