Prietenii pretind…

MICUL PRINT

https://www.youtube.com/watch?v=Mipi9_oL-O 

” Mi-ar fi plăcut să încep această istorisire așa cum se face în poveștile cu zâne. Aș fi zis: ” A fost odată ca niciodată un mic prinț care locuia pe o planetă, un strop mai mare ca el și care avea nevoie de un prieten…” ”(Antoine de Saint-Exupery), dar eu trăiesc în lumea reală, așa că sunt nevoită să ma rezum la ceva mai simplu.

Pentru început, aș putea spune că prietenia se manifestă în multe forme, uneori e o binecuvântare, alteori e o lecție de viață sau pur și simplu e ceva ce avem, dar nu îi acordăm atenție. Bineînțeles, pe cât de variate sunt prieteniile, tot atât de multe tipuri de prieteni există: permanenți, adevărați, vechi, falși, noi, iubitori, reci, temporari sau acele persoane care ți-ai dori să îți fie prieteni. Să ne concentrăm pe cuvântul “TEMPORARI”, sunt acei oameni care apar în viața ta brusc, fără să realizezi pe moment de ce și dispar într-o zi, când nici nu te aștepți. Timpul trece și la un moment dat, realizezi că s-a schimbat ceva, undeva, în interiorul tău, dar nu poți ajunge în acel loc, oricât de mult te-ai strădui. Aceleași locuri sunt diferite, aceeași oameni par necunoscuți, iar tu, tu ești străin de tot ceea ce te înconjoară, vezi totul altfel, decât la început și  te întrebi ce s-a întâmplat cu tine, cel de dinainte și până la urmă, de ce te-ai schimbat.

Capacitatea de schimbare este strâns legată și indispensabilă de procesul de evoluție al fiecăruia dintre noi, de cele mai multe ori, fiind declanșată în mod involuntar, în urma unui eveniment sau a unei trăiri care te-a influențat într-un fel sau altul. Prietenii temporari, niciodata nu apar întâmplător și abia după ce dispar, începi să regreți că nu i-ai transformat în permanenți, cănd ai avut șansa. De asemenea, ei nu vin așa pur și simplu, ci într-un mod care îți va scimba viața pentru totdeauna, pentru că astfel de prieteni sunt lăsați de destin, deși mulți ar spune că așa ceva nu există…

Totuși… rămâne întrebarea: ” ce pretind prietenii?”, iar eu până la urmă, nu aș putea să vă răspund la această întrebare, pentru că diferă de la om la om, dar aș putea să încerc să scriu ceva. Deși, acest articol nu ar trebui să fie neapărat despre mine, persoana din spatele tastelor reci și inexpresive, ci despre modul în care, ceea ce ” pretind prietenii” influențează viețile altor oameni, mult mai importanți decât mine, dar de această dată, voi face o excepție și vă voi spune despre mine.

Prietenia pentru mine, de-a lungul timpului a fost precum o barcă, pe o apă agitată, în care, în mod constant, urcau și coborau tot soiul de chipuri, mereu diferite de cele precendente, tragic, se dovedeau a fi aceleași tipuri de persoane, dar cu o altă înfățișare, iar eu realizam asta, mult prea târziu. Cei mai importanți, au fost și sunt prietenii temporari și chiar și acum, când scriu aceste rânduri, sunt conștientă cine va pleca și cine va rămâne și din păcate, în mod inevitabil vor dispărea și cei care aș vrea cel mai mult să rămână…

De ce sunt așa de importanți prietenii temporari pentru mine?

Păi, nici eu nu aș putea spune cu certitudine și ca să aflați răspunsul, ar trebui să vă gândiți la propria experiență și ce au “pretins” aceștia, atât de important, încât ați ajuns să citiți acest articol, dar mai bine zis, mai sunteți aceeași persoană?

Prietenii pretind…

 •                                     că îți sunt prieteni.
 •                                     că te înțeleg .
 •                                     că poți avea încredere în ei.
 •                                     că vor fi mereu acolo pentru tine.
 •                                     că sunt alături de tine.
 •                                     că te cunosc .

Din păcate, nu mulți dintre ei, chiar sunt și fac ceea ce pretind, în cele mai multe situații, cei care afirmă toate aceste lucruri mărețe, sunt de fapt, complet nepăsători față de tine. Prietenia nu se afirmă, se demonstrează, iar prietenii nu se țin cu forța, îi eliberezi și dacă se vor întoarce, înseamnă într-adevăr că îți sunt prieteni și totuși mulți nu se mai întorc niciodată… (” Omenii de pe planeta ta, zise micul prinț, cresc cinci mii de trandafiri într-o singură grădină… și tot nu găsesc ceea ce caută”) și să nu uităm că “e un lucru trist să pierzi un prieten, nu toată lumea a avut un prieten”, fiecare fiind unic și de neînlocuit.

Eu mă aflu printre oamenii norocoși, care chiar au parte de prieteni adevărați și sprijin necondiționat și nu vă pot mulțumi îndeajuns pentru asta, nici măcar prin cuvintele mele aruncate haotic tot timpul.

Prietenia, precum orice altă relație interumană, are mii și mii de fațete tăioase, uneori o găsești pe cea potrivită, alteori doar ai impresia că este cea destinată și ajungi să îți privești propria imagine, oglindită pe o altă suprafață lucioasă a sa.

Aici se încheie al doilea capitol al blogului meu. Poate, vă întrebați de ce este atât de diferit față de primul sau de ce am ales să asociez tema de azi, cu imaginea Micului Prinț. Într-un fel, mă identific cu Micul Prinț și eu trăiesc undeva departe, în imaginația mea, pe o planeta mică, mică, mică, încercând să înțeleg lumea asta mare și străină mie. Micul Prinț trăiește în fiecare dintre noi, acolo, în spatele ușii tale încuiate, așteptând să îi redai libertatea.

P.S. -sper că v-a plăcut link-ul.

fotografie: Google

 

 

2 comments

 1. “Micul Print” este cartea mea preferata. Descrie intr-un mod inocent ridicolul societatii in care traim si cruzimea acesteia.
  Nu m-am gândit niciodată ca prietenii temporari chiar au o importanta atât de mare. Ai dreptate in felul tau: lucrurile de genul chiar te formeaza si te schimba.
  Nice work!

  Liked by 1 person

  • Mulțumesc, ” prietenii pretind…” este articolul care înseamnă cel mai mult pentru mine și chiar mă bucur că cineva l-a apreciat. Îmi pare rău că nu am răspuns la timp, dar chiar nu mi- am putut inimagina că voi primi comentarii sau că vor exista și alți cititori, în afară de persoanele cunoscute. Iar acum, datorită comentariul tău, am realizat că Micul Print a fost tot un prieten temporar pentru pilot, care i-a schimbat viața radical. Mulțumesc mult pentru comentariu și sper să fac articole din ce în ce mai bune pe viitor.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s